Yağ Enjeksiyonu işleminde yağın belli kriterler içerisnde alınıp, konsantre edilerek içerisindeki kök hücre ve yağ hücresi oranları arttırılıp kullanılmaktadır.Yağ enjeksiyonları sadece yüzde değil aynı zaman da göğüsler de (meme büyütme), kalça ve bacak(popo büyütme ve çarpık bacakların düzeltilmesinde) estetiğinde, vücutta doku eksikliği olan her yerde kullanılmaktadır. Yağ enjeksiyonları sadece estetik cerrahide değil, aynı zaman da iyileşmeyen yaralar, diyabetik yaralar ve radyoterapi görmüş cilt gibi zor alanlarda da başarılı sonuçlar vermektedir.
Yağ enjeksiyonları bazen de başka bir işlemle birlikte (mesela silikon meme ameliyatı ile birlikte) kullanılarak daha etkin bir sonuça ulaşılmasına katkıda bulunur. Yağ enjeksiyonları ve kök hücrelerin hem estetik, hem de onarım cerrahisindeki kullanımlarını inceleyen yeni bilim dalına Rejeneratif Tıp adı verilmektedir.
Yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak yüzümüzde yumuşak dokunun kaybolması ve sarkma gözlenir. Özellikle göz çevresinde ve orta yüz bölgesinde bu durum belirgindir. Ayrıca cilt altı dokusu da zayıflar ve cilt incelir. Gözyaşı olukları, burun-dudak çizgileri ve Marionette çizgileri derinleşir. Orta yaşı geçmiş ve yüzünde genel bir yıpranmışlık hali olan her hastaya yağ enjeksiyonları yapılabilir. Onun dışında yapısal olarak orta yüzü basık, çene ucu geride, çene hattı zayıf olan hastalarda yağ enjeksiyonları ile yüz konturları değiştirilebilir.
Yağ enjeksiyonları yüzde her alana uygulanabilir. Hastanın ihtiyacına göre bu alanlar çoğunlukla doku kaybının ve sarkmanın olduğu, oluklanmaların gözlendiği şakaklar, göz çevresi, üst göz kapakları, gözaltları, orta yüz bölgesi, elmacık kemiklerinin üstleri, gözyaşı olukları, burun-dudak çizgileri, Marionette çizgileri, dudaklar, çene ucu, alt çene kemiğinin kenarlarıdır.
Yağ enjeksiyonunun iki etkisi vardır. Birincisi dolgu etkisi, ikincisi rejeneratif, yani yenileyici etkisi.Yağ enjeksiyonları ameliyathane şartların da genel yada lokal anestezi altında yapılabilmektedir.
Ameliyat öncesinde hastalar; ameliyattan üç hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmeleri gerekmektedir. Son bir haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddeleri almamaları gerekir.
Kullanılmaması gereken ilaç veya ilaç benzeri ürünler aşağıda sıralanmıştır.
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir)
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Yağ enjeksiyonu uygulanan hastalar en fazla bir gün hastanede kalır veya aynı gün akşamı eve gidebilirler. İlk 2-3 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde mutlaka buz uygulaması yapılır. Hastalar sosyal hayatlarına ertesi gün döenbilirler. Morluk ve şişlikler üçüncü günden sonra azalmaya başlar, bir haftanın sonunda büyük oranda azalır. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3 ay güneşten korunmaları gerekir.
Yağ enjeksiyonları güvenli işlemlerdir ve fazla bir sorun beklenmez. Göz çevresine yapılan enjeksiyonlarda cilt altında topaklar ve sertlikler oluşabilir. Orta yüze yağ enjeksiyonu hasta beklentilerinin ötesine geçebilir. Dudaklara yapılan yağ enjeksiyonlarında yağın erimesi oranı yüzün diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında daha yüksektir.Yüze yapılan yağ enjeksiyonları %100 kalıcı değildir. Zaman içerisinde verilen hacmin bir kısmı kaybolur(dudakta %70, yanaklarda %50 ler yakın kayıp yaşanabilir). Ama yağ enjeksiyonlarının hacim kazandırıcı etkisinin yanısıra iyileştirici etkisi kalıcıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]